top
logo

Facebook

Facebook Image

Home Jag och min kennel Kennel Canis Lindéus
Kennel Canis Lindéus PDF Skriv ut E-postadress
Skrivet av Elizabeth   
2012-11-01 22:18

 

 

 

Om oss

 


Hundar har alltid varit en del av mitt liv. 2005 kom den första leonbergern in i mitt liv som omplaceringshund. 2006 kom Molly och därmed barndrömmen om en egen kennel. Sen har det "trillat in" en och annan Leonberger. Nu har vi fyra stycken inklusive Bonnie som är ute på halvfoder. I Augusti 2012 trillade det in en silvrig Storpudelhane också.

Vi bor mitt ute i Varaslätten strax utanför Larv i västra Götaland. Här har vi inget staket utan hundarna har ca 3000 kvm tomt och en himla massa åkermark att springa på. Mitt i denna åkermark finns dessutom en brand damm (som inte används längre) så de har en egen "pöl" att bada i.

Vi jobbar för att få fram sunda hundar både mentalt och fysiskt. Det vill säga att vi väljer våra avelsdjur med stor omsorg och har inte bråttom. Man ska dessutom ha tid och råd med en kull. Under tiden vi planerar vårat avelsarbete så blir det givetvis en massa andra aktiviteter. Jag älskar att gå i skogen och i möjligaste mån så åker vi på utställningar. Vi är några stycken som träffas ibland och tränar ihop.

Min sambo är anläggningsingenjör och jag går i skola. Vi har inga gemensamma barn men tillsammans har vi fem stycken då jag bara är skyldig till två.

Jag kommer aldrig påstå att jag är fullärd då jag hela tiden vill utvecklas både som instruktör,hundägare och uppfödare. Jag läser nu även till ringsekreterare vilket gör att hundlivet blir lite mer spännande.

Visst är det svårt att motstå en Leonbergervalp när den är 10 veckor.

MEN en Leonberger blir stor. Allt mellan 65-80cm i mankhöjd. Det krävs inte bara utrymme utan även en god ekonomi. Det är mat,borstar,försäkringar,leksaker m.m som behövs.

 

Har du tid?

En Leonberger behöver tid till promenader,lek och pälsvård. Att gå en kurs med sin hund ger ett vänskapsband, så även om du har gått kurser förut med andra hundar så är det givande både för dig och din hund att gå en allmänlydnadskurs. Bor du i närheten med en Lindéushund så får du gå kurs gratis hos mig.

Mat går det åt men ger du rätt sorts mat så går det inte åt lika mycket och hunden mår bra och växer rätt, därmed kan du minska vetrinärkostnaderna. Tipps och råd ger jag dig vid köp av valp.

Försäkringar finns det massor att välja på. Jag har mina försäkrade hos IF och jag hjälper dig med att få kontakt med dom.

Koppel och skötselråd får du av mig förståss. Helstryp behövs inte om man har en bra kontakt med sin hund, olika koppel är inte lösningen för eventuella problem på promenaderna. Får du bekymmer så finns jag alltid här för dig och din Lindéushund.

HD och ED röntgen hoppas jag att du vill göra så att jag som din uppfödare kan följa och utvärdera mitt avelsarbete. Gärna ögonlysning och ett MH-test. Vill du sen göra andra tester så som LPN1 och liknande så är det ett ytterligare plus.

Är du utställningsintresserad så hjälper jag dig även där med ringträning,tips och råd.

Jag säljer enbart sällskapshundar, vill du sen ha din hund till nånting mer så är det upp till dig som ägare/fodervärd att utveckla ditt intresse.

På denna kenneln görs bara kombinationer som jag själv är intresserad av att gå vidare på. Min avelsplanering går i flera led.

Lycka till med din Lindéushund, jag finns här för Er.


Grupp 2: Schnauzer och pinscher, molosser och bergshundar samt sennenhundar

Historik

Upphovsman till leonberger är en tysk rådman vid namn Heinrich Essig. Han kom från staden Leonberg i södra Tyskland, där lejonet finns i stadsvapnet. Essigs mål var att få fram en lejonliknande hund. De första hundar som verkligen kallades för leonberger föddes år 1846. Till grund för rasen ligger vit/svart newfoundlandshund, sankt bernhardshund och pyrenéerhund. Den första kullen i Sverige föddes 1979.

Användningsområde

Den är en sällskaps- och familjehund. Den har en viss vaktinstinkt men är absolut ingen utpräglad vakthund. Användningsområdena är många och de används vid såväl vattenarbete som viltspår. Många leonberger är även duktiga på att söka efter svamp. De återfinns även som tjänstehund och vårdhund.

Hälsa

Leonberger är trots sin storlek en relativt frisk ras, dock förekommer hjärtsjukdomar, höftledsdysplasi (HD) och tumörer. Inom rasklubben arbetar man aktivt för att uppmuntra uppfödare att följa upprättade avelsrekommendationer. Medellivslängden ökar stadigt och i dag är det inte ovanligt med en leonberger på 10–11 år.

Egenskaper / Mentalitet

Rasen ska inte vara varken skygg eller aggressiv. Som sällskapshund ska rasen vara en behaglig, följsam och orädd följeslagare i alla livssituationer. Viss vaktinstinkt förekommer.

Storlek och utseende

Det är en kraftfull och muskulös hund som ändå ger ett intryck av elegans och smidighet. Mankhöjd för hanar är ca 72–80 cm och för tikar ca 65–75 cm. Färgen är lejongul, röd, rödbrun och även sandfärgad.

Pälsvård

Rasen har mycket päls, med tjock underull som är vattenavstötande. För att hålla pälsen i god kondition och slippa tovor och dylikt bör den borstas ordentligt en gång per vecka. Den fäller rikligt två gånger per år. Den trimmas inte, utan man ansar endast tassarna och rycker eventuellt en del päls på öronen om så skulle behövas.

Om B-kullen

Efter mycket om och men och ett himla letande så kom jag hela tiden tillbaka till Vampyr. Han har redan lämnat några kullar som har blivit jättefina.

Det jag var ute efter till Dione var en mörk kille med den längre sortens huvud men ändå inte smal. Fina vinklar och rak svans. Sen pratar alla så gott om hans underbara mentalitet.

Det som gjorde mig säker på honom förutom det exteriösa var hans stamtavla, den känner jag till och jag är väldigt förtjust i många av de hundar som finns bakom honom. Framförallt Wänerlands Harpo och Lejonklippans Humpty Dumpty.

Inavelsgraden mellan dessa två blir 0,5% vilket kan kännas lite vågat med så låg inavelsgrad. Men eftersom jag känner till linjerna så vet jag ju vad jag är ute efter.

De här krabaterna kommer att få storlek och en riktigt häftig päls. Några kommer bli ljusa och några lite mörkare. När jag gör en kombination så vill jag ju alltid få en bättre kopia av föräldradjuren. Båda är friröntgade och ögonlysta. Båda har genomgått MH och är godkända varav Dione har en trea på skott och Vampyr en etta. Vampyr är även testad för

LPN1 FREE

N/N

Jag kommer att vilja ha två halvfodervärdar. En hane och en tik. (foderhanen är tingad till Norge och den bästa tiken får stanna hemma.) Inga valpar säljes till lägenheter då leonbergern är en gårdsvakthund.

För intresse eller frågor så ring eller mejla.

tele: 0738-191916

mejl: Den här e-postadressen är skyddad från spamrobotar. Du måste tillåta Javascript för att visa e-postadressen

http://www.123minsida.se/Canislindeus/102244521

 


 

 

Senast uppdaterad 2012-11-01 23:04
 

bottom

Powered by Joomla!. Designed by: dedicated hosting net domain hosting Valid XHTML and CSS.